top of page

A tánc lelkünkre gyakorolt hatásai

Amikor a tánc kerül szóba, legtöbben a profi táncosokra gondolnak, kifinomult mozdulatokra, és jól begyakorolt koreográfiákra. Sokan nem is mernek táncolni egy-egy eseményen, hiszen azt gondolják, hogy ciki, ha nem profi szinten művelik.

Pedig a tánc elsősorban nem a versenyzés miatt jó, számos egyéb olyan hatása van, amit nem is gondolnánk.


De mit nevezhetünk táncnak?

Nem csupán a profi táncos a jó táncos, és nem csupán a versenyzés tesz valakit táncossá.

A tánc ősidőktől fogva az élet része. A ritmusra való mozgás már egészen gyerekkorunktól velünk van, ha csak egy kisgyermekre gondolsz, amikor zenét hall, máris hajlítgatja a kis térdeit, és rugózva táncol.

A mozgás, mozdulat az élet alapeleme. A testünk arra lett tervezve, hogy mozduljon, érzékeljen, érezzen. A tánc mindenkiben ott él. Az ősi kultúrákban táncolva dolgoztak, fohászkodtak az istenekhez, az ünnepek része volt, és örömüket, bánatukat is tánccal fejezték ki. Kevesebb volt a verbális kommunikáció, így a mozdulatnak nagyobb szerep jutott. A táncban el volt rejtve az üzenet, amit a másik féllel közölni szerettek volna.Nincsen rá pontos meghatározás, hogy mi is a tánc, ami viszont biztos: mindegyikünkben ott él a szenvedély, melyet a testünkön keresztül tudunk kifejezni. Amikor a háttérben szól a zene, halljuk a dallamot, melyre a lélek szárnyal, amikor elkezdi követni a test a ritmust, akkor egy pillanatra megáll az idő. A hétköznapi apró gondok sokasága megszűnik, és olyan állapotba kerülünk, melybe semmi mással nem lehetséges. Nem véletlenül a táncot mozgó meditációnak is szokták nevezni.

A táncolásnak nem célja az, hogy valakit a szégyenkezés érzése fogjon el, vagy épp az önkifejezéstől való félelem. Tested egyedi, különleges, és miközben táncolsz, gyönyörűvé válsz, hiszen lelked saját nyelve lesz látható a mozdulatokon keresztül.

Egy olyan önkifejezési forma, mely láthatóvá teszi az éppen aktuális lélekállapotot. Amikor egyedül táncolsz, akkor saját érzéseid, gondolataid válnak láthatóvá, míg a párban táncolás megmutatja kapcsolatotok milyenségét.
Jópár évvel ezelőtt Spanolyorszában jártam, és az ott élő ismerősöm elvitt egy helyi bárba. A bár arról volt híres, hogy ide gyűltek a helyi fiatalok, idősek esténként egy-egy pohár borra, beszélgetésre, közös zenélésre, táncra. A színpad pici volt, a poros pincehelyiségben vágni lehetett a füstöt, mégis belengte az összetartozás érzése a termet. Melankolikus flamenco zene szólt, és az emberek beszédének zaját egyszercsak egy 80 év körüli bácsika törte meg. Lassan, határozottan vonult fel a színpadra, figyelmet kérve magának. Egy szót nem szólt, viszont ahogy vonult a színpadra, és megállt a közepén, hirtelen síri csend lett. A zenészek folytatták a zenélést, melyre a bácsika elkezdett mozogni. Lassú, de határozott mozdulatokkal kezdett táncolni. Tartása egyenes, büszke volt. Arcán az évek örömei, bánatai látszódtak, mélyen bevésve ráncai mögé. Ahogy megnyílt lelkének története a mozdulataiban, ahogy elmesélte fájdalmát, egyre inkább belemerülve a táncba, egyszercsak azt vettem észre magam körül, hogy mindenki sír. Senki nem szólt egy szót sem, halkan sírtak az emberek. Az énekes éneke, a gitárjáték és a tánc olyan összhatása tárult elém, melyre visszagondolva a mai napig libabőr fut át rajtam. Nem értettem spanyolul, de nem is kellett. A mozdulat mindent elmesélt. Majd mikor vége lett, levonult a bácsika, csendben, méltóságteljesen, kihúzva magát, és visszaült a helyére. A levegő még állt egy ideig, mire lassan-lassan visszatért a hétköznapi zsongás a bár életébe. Meghatározó élmény volt számomra.

A test mindent el tud mesélni. És bizony szegény az az ember, aki csupán szavakkal mesél.

Mennyi érzelem, erő, energia vált láthatóvá akkor abban a bárban. És ez a bácsi nem kért szót magának, végig csendben volt. Nem kérte a zenészeket arra, hogy váltsanak zenét. Csak ment, és eltáncolta, amit mondani szeretett volna.A tánc emeli a szellemet, felszabadítja a testet, és harmonizálja a lelket. A mozdulat művészete, kifejezés és önkifejezés is egyben. De ennél mégis jóval több: felfedezhetjük benne önmagunkat, és választ kaphatunk a „Ki vagyok én?” kérdésre is.

Ahogyan Fred Astaire (amerikai filmsztár, táncos, énekes) mondja: „Táncolj, és megmondom ki vagy.” És milyen igaza van. Minden mozdulatunk rólunk árulkodik. Tánc közben egész személyiségünk láthatóvá válik.

Megtanít minket a tánc a közösségben való létezésre, növeli az akaraterőt, kitartást, meghaladhatjuk általa magunkat, megtanít érzelmeink kifejezésére, érzéseink kezelésére, a helyes öntértékelés kialakítására. A tánc megtanít a haladásra, a továbblépésre, hogy ne ragadjunk bele egy-egy élethelyzetbe. Testünk mozgásba lendül, általa pedig megtelítődünk élettel, kreativitásunk nő. A szólótáncok segítenek az önbizalom fejlesztésében, önmagunk elfogadásában, megmutatják hogyan használjuk nőiességünket. A mozdulatok tárházából mindenki kiválaszthatja, hogy neki melyik áll jól, mikor mi és hogyan használatos.

A páros táncok során a másik iránti bizalom tanulható meg, illetve nőként megélhető az átadottság érzése is. Hogy nem kell nekem irányítanom, vezetnem, mert ott van velem szemben a férfi, aki ezt megteszi. Így én megélhetem azt, hogy virágzok, ragyogok, díszítem a mozdulataimat. Ahogy mondani szoktuk: táncban a férfi a keret, a nő pedig a festmény.És mennyi mindenre jó még a tánc? Íme a jótékony hatások:


1. Növeli erőnlétedet és általános egészségi állapotodat

A tánc egy természetes mozgásforma, mely segít izmaid megerősítésében, tartást ad, több energiád lesz, megmozgatja az összes izmodat.


2. Javítja memóriádat

A táncolás segít abban, hogy az agy teljesítménye fokozódjon. Mivel a lépéseket meg kell jegyezni, össze kell hangolni a karmozdulatokkal, ezért javítja memóriádat. A tánc több agyi funkciót tartalmaz egyszerre - kinesztetikus, racionális, zenei és érzelmi. Mindezek egyidejű felhasználása tovább növelheti az idegek aktivitását, hozzájárulva az Alzheimer-kór és a demencia kockázatának csökkentéséhez.


3. Rugalmasan tart

Szélesebb mozgástartományod lesz, az órák előtti és órák végi nyújtások pedig segítenek testedet rugalmasan tartani. A táncban egy-egy mozdulat remekül kompenzálja az egésznapos ülőmunkát.

És ha a tested rugalmas, akkor az hatással lesz a lelkedre is, tehát rugalmasabb leszel egyes emberekkel a környezetedben. Emlékezz erre: „A szél ott fúj, ahol akar, s amelyik fa nem enged erejének, s előtte meg nem hajlik, az törik.”


4. Növeli egyensúlyérzékedet

Bizonyos lépések során meg kell találni testközéppontodat, mert csak így nem dőlsz el. Minél inkább a középpontodban vagy, annál jobban megtalálod egyensúlyodat.


5. Egészségesebb lesz a szíved és tüdőd

A tánc nagyszerű szív- és érrendszeri edzés. A rendszeres táncolás során észreveheted, hogy javul állóképességed.

A pulzusod hosszabb ideig stabil marad, és nem lesz olyan érzésed, hogy kifulladsz, mivel javul a szíved és a tüdőd állapota.


6. Stresszcsökkentő

A tánc nyugtatja az idegeket, a zenének lazító hatása van, lelked is megpihen, kiszakad a hétköznapok rohanásából. Javítja hangulatodat, és több endorfin is termelődik testedben.


7. Csökkenti a depressziót

A zene és mozdulatok által ki tudod adni érzéseidet egy biztonságos környezetben és fizikailag is érezheted a szabadság érzését. Önbecsülésed, önbizalmad növekszik, és a csoport ereje is jó hatással lesz rád.


8. Rátalálhatsz saját csoportodra

Mindenki szeret új emberekkel találkozni, ismerkedni, gondolatokat cserélni. A táncos közeg tökéletes ehhez, hiszen olyan emberekkel találkozol, akik hasonlóak hozzád. Ha csendesebb vagy, az sem gond, hiszen a tánc segít feloldani a kezdeti visszahúzódást, gátlásokat.
A tánc tehát nagyon sok előnye mellett remek kikapcsolódás is, melyben megtalálhatod önmagadat, kifejezheted érzéseidet, önbizalmadat növelheted, minőségi időt tölthetsz önmagaddal, másokkal.

Tapasztald meg Te is ezt a csodás élményt, amikor lelked szárnyal, és a benned élő szenvedély mozdulataidban megjelenik. Táncolj, bárhol is légy: otthon, egy parkban, barátok közt. Ne félj kifejezni önmagad, még akkor sem, ha úgy gondolod, nem tudsz táncolni.


Ha pedig kedvet érzel arra, hogy elsajátítsd a mozdulatokat, szeretettel várlak táncóráimon!

Magánóra és csoportos óra keretén belül lehetőséged van egyedül vagy párban is táncolni!


Az aktuális információkért érdeklődj itt:Comments


bottom of page