top of page

Stresszoldás színes ceruzával

A rajzolás, firkálás, színezés iránti vágy gyerekkorunktól velünk van. Biztosan használtál már te is felnőtt színezőt, vagy telefonálás közben rajzoltál figurákat, vonalakat, alakokat, vagy ha valamit nem tudtál kifejezni szavakkal, lerajzoltad.

De vajon gondoltál-e arra, hogy a rajzolás jelentősen csökkentheti a stresszhez kapcsolódó hormonok szintjét a szervezetedben?


Évtizedekkel ezelőtt C. G. Jung pszichológus a mandalák színezését terápiás beavatkozásként ajánlotta a lelki egészség elősegítésére, mivel úgy vélte, hogy a mandalák rajzolása nyugtatóan hat a betegeire, miközben megkönnyíti a gondolatok és érzelmek feldolgozását.

Egyes tanulmányok szerint miközben alkotunk – legyen szó agyagozásról, festésről, rajzolásról, montázs vagy kollázs készítéséről - , maga az alkotó folyamat csökkenti a stressz szintjét.

Ha belegondolunk, a mai világban egyre kevésbé hozunk létre, vagy teremtünk csupán a két kezünkkel bármit. A gép előtt ülve a monitort nézve, vagy az egeret kattintgatva nem igazán jutunk el a valódi, lélekre is ható alkotó élményig.


Pedig az ember teremtő lény. A régiségben a földdel, az állatokkal, a természettel, az étellel is közvetlen kapcsolódást lehetett megélni. Ma már sokan nem főznek, így ennek készítése is kimarad, a rendelt étel pedig teljesen mást közvetít, mintha magad készítenéd. Ma már nem kell ruhát varrnunk, nem kell hímezni, kötni vagy agyagedényt készíteni. A modern világ számos előnye mellett egyre inkább elvész a hétköznapi művészet, az alkotás, teremtés lehetősége.

De a ma embere, hogyan tapasztalhatja meg az alkotás örömét, ha nem művész?


Kreatív élményfoglalkozásaim során azt tapasztalom, hogy mindenki kifejező tud lenni a képzőművészetben, ha támogató környezetben dolgozik. Sokan azért nem mernek rajzolni, mert negatív élményeket hordoznak az iskolai időszakból, a rajzóráról. Pedig az önkifejezéshez nem kell rajztudás. Amikor egy-egy kliensemnek elmondom, hogy itt semmilyen elvárás nincs arra vonatkozólag, hogy milyennek kéne lenni az adott rajznak, és sikerül átélnie valakinek, hogy elengedetten rajzoljon, akkor az első, amit megtapasztal, az maga az óriási szabadság élménye. Ezt követi a színek kavalkádjának lélekre gyakorolt hatása, valamint az „itt és most”-ban lévő elképesztő erő, ami szintén stresszcsökkentő hatású. Nemegyszer láttam már örömteli arcokat, felszabadult pillanatokat, hiszen a rajz által kikerült, ami addig bent nyomasztotta az illetőt.

Egyes tanulmányok szerint egy 45 perces alkotó tevékenység 75%-kal csökkenti a stresszhez kapcsolódó hormonok szintjét a szervezetben.

Ráadásul rajzolás közben a gondolataink nem kavarognak a múlton, vagy a jövőn, flow élményt élhetünk meg, és meditatív állapotba is kerülhetünk.
De lássuk is, hogy melyek a legegyszerűbb módjai a szorongás vagy stressz csökkentésének, hangulatunk javításának?

Nem kell más hozzá, mint néhány üres lap, és pár színes ceruza.


1. Körmandala

Az lapot tetszőleges irányban tedd magad elé, és egy választott színű ceruzával máris rajzolhatod a körmandalát.

Bentről kifele spirál alakban kezdd el a rajzolást, egyre nagyobb íveken haladva. Én az óramutató járásával megegyező irányban haladok (de ha úgy érzed, fordítva is csinálhatod).

Amikor elértél a lap széléhez, ne emeld fel a ceruzát, menj visszafele, egyre kisebb íveken haladva a kör közepe felé. Az irányt ne fordíts meg.

Majd szintén a ceruza felemelése nélkül haladj újra kifele, egyre nagyobb íveken.

2-3 percig rajzolj folyamatosan, majd amikor úgy érzed, hogy elég volt, állj meg.

Ha már többször próbáltad, próbáld ki egyszer-egyszer csukott szemmel is! Meglátod mennyire más érzés!


Kérdések, melyekre a végén magadnak válaszolhatsz:

- Hol volt jobb érzés: a kör közepén, kifelé haladva, a kör szélén, vagy befelé haladva?

Ebből láthatod, hogy milyen lélekállapotban vagy épp. Bent érzed jól magad önmagadban, vagy kint a világban, esetleg az átmeneti állapotokban?

- Hány közepe van a rajznak?

Megfigyelheted, hogy mennyire tudsz a középpontodban lenni, vagy valami elhúz, kibillent épp.

- Mekkora a rajzod: picike, vagy beteríti az egész lapot?

Láthatod, hogy a rendelkezésedre álló teret mennyire töltöd ki? Mersz nagy lenni, mersz látszódni, vagy van még lehetőséged a papíron, melyet nem használtál ki.1. Hullámzó végtelen (fekvő és álló 8-as)

A lapot szintén tetszőleges irányban tedd magad elé, és egy fekvő nyolcast kezdj rajzolni egy választott színnel.

Középről indulj ki, és balra lefele kezdd, majd onnan felfelé ívelve jobbra át, és lefele, majd felfelé ívelve és megint balra le. Ne állj meg most sem a ceruzával, folyamatosan haladj, lassulj bele nyugodtan, vegyél közben nagy levegőket, és érezd a jótékony, nyugtató hatását az alkotásnak. Hallgasd, ahogyan a ceruza a papíron halad, és közben engedd el a gondolataidat.

Ha már többször végigmentél a rajzon, akkor csukd be a szemed, és folytasd így is. Ha úgy érzed, állj meg. Nézd egy kicsit az alkotást, és figyeld meg az alábbi kérdések mentén.


Kérdések:

- Hol volt jobb érzés lenni: bal oldalon, jobb oldalon, középen vagy az átmenetekben?

A lap bal oldala általában a múltat szimbolizálja, a jobb oldala pedig a jövőt. Ha középen érzeted jól magad, akkor épp a jelenben vagy.

- Mennyire tudtál lelassulni, vagy gyorsan haladtál, netán felgyorsultál?

Figyelj a tempódra, tudj néha lelassulni is, mert ha mindig pörögsz, az megterhelő az idegrendszerednek is.

- Megnézheted, hogy melyik fele nagyobb, kisebb, van-e eltolódás?


Ugyanezt próbáld ki egy másik színnel álló nyolcas formával.


Kérdések:

- Hol volt jobb érzés lenni: lent, középen vagy fent?

A lap alsó része a tudatalatti területe, az ösztönös megélések helye, felső része pedig a szellemi, transzcendentális alkotó értelem területe, a tudatos megélések helye.
1. Virág forma

És ha kedvet érzel, a kettőt össze is kötheted, ebből lesz a virág forma.

Kezdd az egyik alakzattal, (fekvő vagy álló nyolcas), majd pedig a másikkal folytasd. Végül az általad választott színnel rajzold át az egész virág formát. Többször is húzd végig a ceruzát ezen a csodás formán, lassulj bele, és élvezd jótékony hatásait.

Választhatsz két különböző színt, az álló és fekvő formákhoz, és egy harmadikat a teljes virág formához, de két színnel is szép lesz, bárhogyan variálhatod, ahogy neked tetszik.
Akinek nincs sok ideje, ezekkel az egyszerű, ám annál hatásosabb módszerekkel is könnyedén enyhíthet túlterhelt állapotán, szorongásán, és javíthat hangulatán. Ez a pár perc is nagyon sokat számít, hiszen kizökkenthet egy negatív érzéshullámból. Figyelhetünk közben a légzésünkre is, rajzolás közben mély levegőt véve, majd kifújva könnyedebben tudunk ellazulni.

Nagyon hasznos alkotni, létrehozni, a színeket kipróbálni, érzelmeinket ilyen formán is kifejezni, szabadjára engedni a bennünk élő gyermeket.Nincs más hátra, minthogy elővegyük azokat a színes ceruzákat!

Te is próbáld ki a szabadon alkotás csodálatos érzését soron következő rajzos, kreatív napunkon, melyhez egy mese is társul majd.

Komentáře


bottom of page